| | | | | Li pizzarieddi Car'Achitecchia ci li pizzarieddi uè sai comu si fannu a casa mia iù ti lu ticu, ma li piatticeddi l'anchiri curmi curmi a menzatia, ci noni, qua, li agnuni cannaruti, ca pi li cosi bueni so'ngurdiusi, si fòttunu ogni cosa a do minuti, si llèccunu li piatti e… tu li musi. Tre piònuri ti cruessu sitazzatu sobb'alla mattra minti a muntirroni. Nu cuencu fani a mienzu, sunnazzatu, cu l'inchi t'acqua piepita ti soli. Tempra la pasta cu na manu sola, cu tutti toi la skani, puei, ti carbu e, ci iè tosta, minti l'arsola nu picca t'acqua … chianu, senza sgarbu. Scapuzzini nu picca e stinnicchiata la faci a pizzarieddi curti e mazzi. Quannu t'ha fatta l'urtima caàta iè buenu cu li ccùji e li sitazzi. Spuma lu ueju, fallu gnuricari e minti na cutècchia ti cipodda. Li pummitori zicca a spuragnari … Ota lu brotu cu no mmisca e ncodda. E quannu la quatara già sta fervi li pizzarieddi cala, assutti e tosti. Cajarda fani l'ampa, comu servi, e, ci ti brusci, mintiti ti costi. Minti lu sali ca scannàji tuni, scàzzica tuttu e lassa cu si coci fittantu ca no zicca a fa' balluni. Ssàggia lu brotu cu no sia iè doci. E quannu l'ha' pruati e so' tinienti li cacci, li miniestri e puei li cuenzi cu casuricotta mota. Ce sta sienti? Minti lu brotu e no pinzari a nienzi. Uè, sientimi, Achitè, sièntimi giustu: tra pèttuli, purpetti, fai, scarceddi e nt'alli cosi ti lu meju custu, sai ce mi piaci a mei? Li pizzarieddi! Pasquale Spina | | | | | | | | | | | Li pizzarieddi Cara "Achitecchia" se vuoi sapere come si fanno "li pizzarieddi" a casa mia, io te lo dico, ma i piatti devi riempirli colmi a mezzogiorno, altrimenti, i bambini, golosi, che per i buoni piatti sono ingordi, si mangiano ogni cosa in due minuti, si leccano i piatti e… tu le labbra. Tre manciate di "cruessu 1" mettilo sulla "mattra2" a muntirroni. Fai una fossa al centro, Per riempirlo di acqua tiepida. Impasta con una mano sola, e lavorala con tutte e due le mani, poi con garbo, se è dura, aggiungi un po' d'acqua … piano piano. Spezzane un poco e stendila, dopo tagliala a "pizzarieddi" corti e sottili. Quando hai terminato li "pizzarieddi" raccoglili e setacciali. Soffriggi l'olio e fallo imbrunire e aggiungi un po' di cipolla affettata. Comincia a spremere i pomodori … Gira il sugo per non farlo attaccare. E quando comincia a bollire l'acqua nella pentola versa li "pizzarieddi" , asciutti e duri. gagliarda fai la fiamma, quanto serve, e, se ti scotti, mettiti di lato. Aggiungi il sali secondo i tuoi gusti, gira e lascia che cuocia fino a quando non comincia a bollire. Assaggia il sugo per vedere se è insipido. E quando li hai assaggiati e sono al dente, li coli, "li miniestri3"e poi aggiungi molta cacioricotta. Mi stai ascoltando? Metti il sugo e non pensare a niente. Ehi, ascoltami, "Achitè", sentimi bene: tra "pèttuli4", polpette, fave, "scarceddi5" e tra le buone cose, sai cosa mi piace di più? Li "pizzarieddi"! 1 farina con la crusca 2 tavola per fare la pasta e/o il pane 3 aggiungere poco sugo e girarli con un cucchiaio, generalmente di legno 4 dolci fritti di Natale, preparti il giorno dell'immacolata (8 dicembre) 5 dolce tipico di Pasquetta | | | | |