Li Pizzarieddi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Li pizzarieddi


Car'Achitecchia ci li pizzarieddi
uè sai comu si fannu a casa mia
iù ti lu ticu, ma li piatticeddi
l'anchiri curmi curmi a menzatia,

ci noni, qua, li agnuni cannaruti,
ca pi li cosi bueni so'ngurdiusi,
si fòttunu ogni cosa a do minuti,
si llèccunu li piatti e… tu li musi.

Tre piònuri ti cruessu sitazzatu
sobb'alla mattra minti a muntirroni.
Nu cuencu fani a mienzu, sunnazzatu,
cu l'inchi t'acqua piepita ti soli.

Tempra la pasta cu na manu sola,
cu tutti toi la skani, puei, ti carbu
e, ci iè tosta, minti l'arsola
nu picca t'acqua … chianu, senza sgarbu.

Scapuzzini nu picca e stinnicchiata
la faci a pizzarieddi curti e mazzi.
Quannu t'ha fatta l'urtima caàta
iè buenu cu li ccùji e li sitazzi.

Spuma lu ueju, fallu gnuricari
e minti na cutècchia ti cipodda.
Li pummitori zicca a spuragnari …
Ota lu brotu cu no mmisca e ncodda.

E quannu la quatara già sta fervi
li pizzarieddi cala, assutti e tosti.
Cajarda fani l'ampa, comu servi,
e, ci ti brusci, mintiti ti costi.

Minti lu sali ca scannàji tuni,
scàzzica tuttu e lassa cu si coci
fittantu ca no zicca a fa' balluni.
Ssàggia lu brotu cu no sia iè doci.

E quannu l'ha' pruati e so' tinienti
li cacci, li miniestri e puei li cuenzi
cu casuricotta mota. Ce sta sienti?
Minti lu brotu e no pinzari a nienzi.

Uè, sientimi, Achitè, sièntimi giustu:
tra pèttuli, purpetti, fai, scarceddi
e nt'alli cosi ti lu meju custu,
sai ce mi piaci a mei? Li pizzarieddi!
                                 
                                 Pasquale Spina     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Li pizzarieddi

Cara "Achitecchia" se vuoi sapere come si fanno "li pizzarieddi" a casa mia,
io te lo dico, ma i piatti
devi riempirli colmi a mezzogiorno,

altrimenti, i bambini, golosi,
che per i buoni piatti sono ingordi,
si mangiano ogni cosa in due minuti,
si leccano i piatti e… tu le labbra.

Tre manciate di "cruessu
1"
mettilo sulla "mattra
2" a muntirroni.
Fai una fossa al centro,
Per riempirlo di acqua tiepida.

Impasta con una mano sola,
e lavorala con tutte e due le mani,
poi con garbo, se è dura, aggiungi un po' d'acqua … piano piano.

Spezzane un poco e stendila, dopo
tagliala a "pizzarieddi" corti e sottili.
Quando hai terminato li "pizzarieddi"
raccoglili e setacciali.

Soffriggi l'olio e fallo imbrunire
e aggiungi un po' di cipolla affettata.
Comincia a spremere i pomodori …
Gira il sugo per non farlo attaccare.

E quando comincia a bollire l'acqua nella pentola
versa li "pizzarieddi" , asciutti e duri.
gagliarda fai la fiamma, quanto serve,
e, se ti scotti, mettiti di lato.

Aggiungi il sali secondo i tuoi gusti,
gira e lascia che cuocia
fino a quando non comincia a bollire.
Assaggia il sugo per vedere se è insipido.

E quando li hai assaggiati e sono al dente,
li coli, "li miniestri
3"e poi aggiungi molta cacioricotta. Mi stai ascoltando?
Metti il sugo e non pensare a niente.

Ehi, ascoltami, "Achitè", sentimi bene:
tra "pèttuli
4", polpette, fave, "scarceddi5" e tra le buone cose,
sai cosa mi piace di più?
Li "pizzarieddi"!
                                 

1 farina con la crusca
2 tavola per fare la pasta e/o il pane
3 aggiungere poco sugo e girarli con un cucchiaio, generalmente di legno
4 dolci fritti di Natale, preparti il giorno dell'immacolata (8 dicembre)
5 dolce tipico di Pasquetta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

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